София ще си сътрудничи с Любляна за зелена столица и експерти от Словения ще консултират подготовката. За това се разбраха днес кметовете на София и Любляна – Йорданка Фандъкова и Зоран Янкович, който е на посещение в българската столица.  Екипът от Любляна, работил по подготовката на словенската столица, ще сътрудничи на София.

За нас е важно партньорството с Любляна, която е Европейска зелена столица за 2016г. София също започва подготовка и проучва опита на Любляна, за да кандидатства, каза още кметът Фандъкова.  През последните години работим усилено за въвеждане на зелени политики в развитието на нашия град, посочи също кметът Фандъкова, – с инвестициите в модернизиране на транспорта, разширението на метрото и управлението на отпадъците.

София вече използва отпадъците като ресурс и произвежда електроенергия и компост от отпадъци. Продължават инвестициите в енергийна ефективност на 26 общински училища и детски градини.

Подготвя се работна група за кандидатурата на София за зелена столица. Ще бъдат направени проучвания и анализ и подготовка на апликационната форма. В екипа ще участват ресорите, които имат най-голяма роля за качеството на въздуха и околната среда като екология, транспорт, енергийна ефективност, както и неправителствени организации.

Източник : http://www.sofia.bg – Столична община