На 18 и 19 юни 2024 г., партньори от 8 региона по проекта CIBUS на ЕС се срещнаха за първи път на живо в гр. София. Това бе първата физическа, междурегионална среща на участниците, които успяха да направят една виртуална обиколка по темата за загубата и разхищението на храната. Събитието бе организирано в хибриден режим, което позволи на по-широка аудитория да се включи в това събитие.
Ася Добруджалиева, председател на водещия партньор BAMEE, приветства партньорите и официално откри първата междурегионална среща на CIBUS на 18-ти юни в Дома на Европа в София.
Презентациите в сутрешната сесия започнаха с Джордж Кортас от Министерството на околната среда на Кипър, който представи Платформата на ЕС за хранителните отпадъци – съвместна инициатива за решаване на проблема с хранителните отпадъци в ЕС, обмен на добри практики и разработване на координирани политики. Той обсъди някои основни препоръки за действие и представи някои успешни примери от Кипър.
Светлана Божкова и Александър Иванов от Министерството на околната среда и водите в България обсъдиха ключовите цели и предизвикателства, които трябва да бъдат разгледани в контекста на Националния план за управление на отпадъците на България за периода 2021-2028 г., подпрограма за предотвратяване на разхищението на храни.
Втората сутрешна сесия беше посветена на местния опит за предотвратяване на хранителните отпадъци, включително:
– Приложението FoodObox за намаляване на загубата/отпадъка на храна – Джейн Димитрова, съосновател
– Общинско предприятие „Столично предприятие за третиране на отпадъци“ – Валентин Баев, зам.- директор
– Хранителни отпадъци и храненето извън дома – модели и причини за генериране на хранителни отпадъци – доц. д-р Нина Типова УНСС
Презентации бяха представени от всички партньори, а последвалата дискусия подчерта, че има много прилики между партньорите, но и разлики, дължащи се на териториалните характеристики и различното ниво на развитие.
През втория ден от срещата бяха организирани две учебни посещения: в Завода за механично и биологично третиране в София и в ресторант „Благичка – ZERO WASTE“, който е първият ресторант с нулев отпадък в България.