Премиерът Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, еврокомисар Кристалина Георгиева, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева прерязаха лентата на завода за механично-биологично третиране на отпадъци в с.Яна. Церемонията започна с тържествен водосвет, отслужен от епископ Тихон.

За откриването на завода дойдоха депутати от управляващото мнозинство, синдикати, заместник председателят на ЕК и комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева, ръководителят на ГД „Околна среда” на ЕК Джордж Кремлис, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на здравеопазването Петър Москов, вицепремиерът Томислав Дончев и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Ласло Бараняй, посланиците на Германия и Гърция в България.

„Искам да сме по-отговорни и да не допускаме чрез политиката и личните амбиции на лидерите на партии да се подлага на изпитание здравето на хората“, каза министър-председателят Бойко Борисов. И отбеляза, че заводът е 100 процента общински – на софиянци.

„Ще отрежем лентата на този завод, ще закрием наказателната процедура срещу страната ни, която се влачеше толкова много години“, заяви еврокомисар Кристалина Георгиева.

„Този проект е уникален, защото е най-големият, изпълнен успешно и в срок по Оперативна програма „Околна среда”, каза при откриването министър Василева. Близо милион и половина жители ще се възползват от това модерно инженерно съоръжение, добави тя. „Това е изключително сложна инвестиция, която в пълна степен изпълнява ангажиментите на България и прилага политиките за опазване на околната среда, осигурява добро качество на живот и здраве на хората“, добави министър Василева

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова заяви при откриването на завода, че днес се отбелязва много голям успех за София и Столична община.
„Често ме питат кой е любимият ми проект в София, но този завод винаги е бил за мен най-специалният, защото е ключов за функционирането на града и, защото изискваше много усилия. Това е и най-големият проект по ОПОС”, призна кметицата. За всички нас това е сбъдната мечта и за десетилетия напред ще бъде решен проблемът с преработката на битови отпадъци на нашия многомилионен град”, добави кметът на Столична община.

Реализацията на проекта свежда до минимум биоразградимите отпадъци, които се съхраняват в депото. То ще приема отпадъци от процеса по механично-биологично третиране, с което ще се постигне намаляване на твърдите битови отпадъци, които се депонират с приблизително 70%, спрямо периода преди изграждането на система за управление на отпадъците.

[vc_gallery type=“image_grid“ interval=“3″ images=“1433,1432,1431,1430,1429,1428,1427,1426,1425,1424,1423,1422,1421,1420,1419,1418,1417,1416,1415,1414″ onclick=“link_image“ custom_links_target=“_self“]