Заводът за механично-биологично третиране на отпадъци с производство на RDF гориво бе отличен с награда „Сграда на годината“ 2015.

Наградата получи кметът на София Йорданка Фандъкова. Отличието е в категория производствени и индустриални сгради на националния конкурс, организиран организиран от “Градът Медиа Груп” под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с подкрепата на браншовите организации в областите на проектирането и строителството – КСБ, КАБ, САБ, КИИП.

Заводът за отпадъци на София е един истински зелен проект, който ни доближават до зелен град, каза кметът Йорданка Фандъкова. Тя благодари на всички, съдействали за реализирането на проекта – господин Бойко Борисов като кмет и министър-председател, на Европейската комисия, на министрите на околната среда и водите, на Европейската инвестиционна банка, на изпълнителя, надзора. Фандъкова благодари и на заместник-кмета по околна среда Мария Бояджийска.
Построен за по-малко от две години, заводът за преработка на отпадъци на София, по Оперативна програма „Околна среда“ 2007-2013, е един от най-сериозните ни резултати за екологията и чистотата на града. Това е изключително важен проект, защото с него се решават сериозни проблеми на милионните градове за десетилетия напред. Съоръженията отговарят на много високи екологични изисквания. Като очакван резултат София ще рециклира 50% от отпадъците си.

Наградата, статуетка на Ставри Калинов, получиха и арх.Радомир Серафимов за проектант, Димитрис Граматас, проект мениджър и представител на изпълнителя Обединение Актор АД, Хелектор АД – за изпълнител.

Източник : http://www.sofia.bg – Столична община